Az orosz cárok fővárosai - Szentpétervár és Moszkva - Oroszország - Európa

Kategóriák: Körutak

Lépjen az egykori orosz cárok nyomdokaiba és vegye birtokba Oroszország két legimpozánsabb városát! A nyolc napos utazás során felfedezheti Szentpétervárt, a világ legészakibb milliós nagyvárosát és a világ harmadik leggazdagabb metropoliszát, Moszkvát is! Legyen részese az egyedülálló fehér éjszakák élményének, és ismerje meg az aranykupolák városait!

8 nap/7 éj

Utazás: repülővel, menetrend szerinti járattal

Elhelyezés: 7 éjszaka, kétágyas fürdőszobás szállodai szobákban

Ellátás: svédasztalos reggeli

Program:

1. nap: Találkozunk Ferihegy 2B terminálon. Indulás Szentpétervárra menetrend szerinti géppel reggeli órákban. Érkezés után autóbuszos városnézésre invitáljuk Önöket, amelynek során megtekintjük a nyüzsgő városközpontot, a lélegzetelállító pompával jellemezhető Nyevszkij sugárutat, a Szt. Izsák Székesegyházat, a történelemkönyvekből híres Téli Palotát, a Művészetek Terét az Orosz Múzeummal, a Szmolnij Székesegyházat, a monumentalitásában egyedi Auróra-cirkálót, amely az 1917-es pétervári októberi forradalom jelképévé vált (lehetőségünk lesz felmenni a hajóra és megérezni a hajó történelmi múltját; belépési szándékát jelezze idegenvezetőnknek; a hajón belépőt szedhetnek, melynek mértéke: kb. 200 rubel), a Nyári Kertet és a Felvonulás teret. Átsétálunk a Vasziljevszkij-szigeten és a Szenátus téren, ahol látni fogjuk I. Péter bronz lovasszobrát.  A kirándulás során bemegyünk a Péter-Pál erődbe is, ahonnan Szentpétervár történelme indult, és megnézzük az orosz cári családok sírjait. Utána transzfer a szállodába, a szállás elfoglalása.

2. nap: A reggelit követően, fakultatív programként, kirándulást ajánlunk Szentpétervár környékére, Petrodvorecbe, amely csupán 29 km-re fekszik a várostól. Kastély és park, az orosz művészetek kincse – ez az egyik legismertebb cári kastély a tenger partján. Az „orosz Versailles” néven emlegetett pompázatos cári nyaralóegyüttes I. Péter nevét viseli, amelyet a híres, több szintből álló park - szökőkutakkal, vízesésekkel, szobrokkal és pavilonokkal - tesz lenyűgözővé a látogató számára. Az épületegyüttes legkiemelkedőbb része a Palota Múzeum, mely I. Péter hajdani rezidenciája volt. Igazán kihagyhatatlan kirándulás a Szentpétervárra látogatóknak! 15.00 óra körül érünk vissza a városba.

A délutáni órákban lehetőség lesz Szentpétervár legnagyobb és legismertebb székesegyházainak, a Szent Izsák Székesegyház és a Vérző Megváltó Templomának részletes, kb. 3 órás megismerésére gyalogosan (belépők a helyszínen fizetendők, kb. 8.000 Ft/fő/két templom). A Vérző Megváltó II. Sándor emlékmúzeumaként épült, és a féldrágakövek remekművét képezi. A Szent Izsák Székesegyház pedig a város legnagyobb és legjelentősebb temploma.

Késő este kb. 2 órás fakultatív program formájában a városi hidak megnyitását ajánljuk. Egész évben, minden éjszaka felnyitják a Néván átívelő hidakat a hajóforgalom számára. Ez az esemény a nyári, „fehér éjszakák” csúcspontja, miközben a városban sétáló turisták és a szentpéterváriak tömegei még késő este is elidőznek a kiülős teraszokon, söröznek és élvezik ezt a furcsa életet, amikor „a nap sosem ér véget”.

3. nap: A reggelit követően kirándulást javasolunk Puskinba (Carszkoje Szelo), amely 200 éven keresztül a cárok nyaralója volt, Katalin cárnő óta pedig a cárok kedvelt nyári rezidenciája, ahol szinte minden építészeti stílus felfedezhető. Itt található az európai barokk építészet egyik legnagyszerűbb alkotása, a Katalin-palota is. Világhírét az ún. Borostyánterem, a Zöld Ebédlő és a Trónterem alapozta meg. A líceum érintésével elsétálunk a klasszicista stílusú  Sándor-palotához is. Ezután a kirándulást Pavlovszkban folytatjuk, amely II. Katalin és I. Pál kedvelt vadászterülete volt. A 600 hektár terjedelmű parkot pavilonok, madárház, lugasok, oszlopsorok, szobrok, kis hidak és tornyok teszik hangulatossá. A parkot Európa kertművészetében egyedülállóként tartják számon. A gyönyörű palotát Nagy Katalin fia, Pál építtette, amelyben - többek között - említésre méltó a Béke Szalon és a Lovagterem. A városba kb. 16.00-17.00 óra körül érünk vissza.

Esti programajánlatunk egy eredeti orosz folklór est zenével, tánccal, népviseletbe öltözött művészek előadásában. E nélkül nem teljes az orosz kultúrával való ismerkedésünk. A színvonalas előadás magával ragadó! Kezdés az esti órákban.

4. nap: Reggeli után az idegenvezetővel egy sétát teszünk a Palota téren, melynek keretén belül megtekintjük az Admiralitást, illetve a vezérkari épületet. Az egész utunk fénypontjaként ellátogatunk a Téli Palota magvát képező Ermitázsba. Az Ermitázs Oroszország legnagyobb és leghíresebb múzeuma, mely a Néva partján található. Nevét a Nagy Katalin cárnő által építtetett ún. Remete-lakról kapta, ami franciául Hermitage. Az uralkodó itt tartotta az első gyűjteményét. Azóta a világ egyik leghíresebb képzőművészeti gyűjteményévé nőtte ki magát. Csak néhány nevet idézve a gazdag kínálatból: Van Gogh, Michelangelo, El Greco, Leonardo da Vinci, Rembrandt.

A délutáni órákban transzfer a repülőtérre, búcsúzás a szentpétervári idegenvezetőnktől, majd utazás Moszkvába. Érkezés után a moszkvai idegenvezetőnkkel találkozunk, transzfer a szállodához, a szállás elfoglalása. A késő esti érkezés miatt ezen az estén nem tudunk vacsorát biztosítani.

5. nap: Reggeli után az orosz főváros megismerését autóbuszos városnézéssel kezdjük, meglátogatva a város legrégebbi emlékeit, amely során megtekintjük a Szófia rakpartot, a Megmentő Krisztus Székesegyházat, az ortodox vallás egyik páratlan remekművét, majd utunkat Moszkva délnyugati része felé folytatjuk, ahol célpontunk a Novogyevicsij kolostor. A 16.-17. századi III. Vaszilij nagyfejedelem által alapított építészeti remekmű a Kreml után az orosz főváros egyik leghíresebb műemléke. Az épületegyüttes 2004-től az UNESCO világörökség részét képezi. A kolostort ez alkalommal csak kívülről tekintjük meg. Ezután felkeressük a Lomonoszov Egyetemet, ahol tartunk egy rövid pihenőt és ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Moszkvára. Városi sétánk a világhírű Vörös téren végződik, Oroszország és a világtörténelem egyedülálló építészeti csodája, a Vaszilij Blazsennij székesegyház megtekintésével, amely mintegy megkoronázza gazdag programunkat.

Utána fakultatívan, gyalogosan megnézzük a moszkvai metrót és az újjáépített Megmentő Krisztus Székesegyházat, amely az új és a régi Oroszország, illetve Moszkva egyik jelképévé vált, és amely a múltat és a jelent kapcsolja össze.

Este egy újabb kellemes lehetőségként tárul elénk egy hangulatos séta a régi Arbaton, a város legrégebbi sétálóutcáján, majd felejthetetlen napunk a kivilágított Moszkva autóbuszos megtekintésével zárul. Ezt a programot az épületek szinte művészi fokon történő kivilágítása teszi különlegessé.

6. nap: Reggeli után a városnézés fakultatívan folytatódik a kihagyhatatlan, szintén a világörökség részévé vált Kreml épületeivel. Itt található a Nagy Kreml Palota, a Lázár templom, az Uszpenszkij székesegyház, a Blagovescsenszkij székesegyház, az Arhangelszkij székesegyház, a Nagy Iván harangtorony, a Tizenkét Apostol temploma, a Pátriárkák palotája és a Kongresszusi Palota. Szintén fakultatívan lehetőségünk lesz megtekinteni a Fegyvertárat, amely jelenleg kincstárként működik. (Akik ezen a programon nem vesznek részt, azok önállóan sétálhatnak a Kreml területén; a Fegyvertár látogatásának időtartama kb. 1 óra.) Ezt követően fakultatív programként a Novogyevicsij Kolostorba invitáljuk Önöket, melyet belülről is megtekintünk. A kolostorhoz tartozó Novogyevicsje temetőben híres orosz emberek sírjai is találhatók, például: Csehov, Bulgakov, Majakovszkij, Sosztakovics, Szkrjabin, Prokofjev. Este, egyénileg, egy igazi orosz balettelőadás megtekintésére nyílik lehetőség a világhírű színdarabok előadásairól ismert Nagyszínház (Balsoj) Kamaraszínházában. (A lehetőségekről érdeklődjenek az idegenvezetőnél.)

7.nap: Reggeli után fakultatív programként egy egész napos kirándulásra hívjuk Önöket Szergijev Poszádba, az ősi orosz ortodox egyház centrumába, mely templomokban, kolostorokban és szent helyekben gazdag. (Moszkvától 71 km-re északkeletre található.) A város legismertebb, meghatározó épületegyüttese a Szentháromság–Szergij kolostor, mely 1993 óta a világörökség része. Ezután elmondhatjuk, hogy nemcsak a pazar, gazdagságában egyedülálló Moszkvát láttuk, hanem a vidéket is, amely megőrizte a hagyományos Oroszország hangulatát. Eddigi élményeinket még tovább gazdagítva, az orosz művészet leghatalmasabb és műkincseiben páratlan gyűjteményének, a megcsodálására invitáljuk Önöket.Tretyakov Képtár

8.nap: Hazaindulás esti járattal. Délelőtt szabad program illetve egyénileg ajánljuk a VDNH kiállítási terület látogatását, ahol egyebek között a nem régen megnyílt űrrepülés múzeuma található. Az idegenvezető a kívánságoknak megfelelően ajánl programokat, amelyek a helyszínen fizetendők. Utána transzfer a repülőtérre, majd hazautazás. A két legnagyobb orosz várost hagyjuk a hátunk mögött, két teljesen különböző világot, olyan sok látnivalóval, amennyit csak meg lehetett nézni ennyi idő alatt, de még sok érdekességet rejt magában a nagy Oroszország.

A programok sorrendje a múzeumok nyitva tartása miatt változhat!

Fehér éjszakák:
A magasabb szélességi fokokon a nyári napforduló előtti és utáni néhány hét alatt a napnyugták igen késői, a napkelték pedig igen korai órákra esnek. Emiatt még éjszaka sem teljes a sötétség. Ezeket az éjjeleket nevezik „fehér éjszakák”-nak.

Szentpétervárott a Néva partján sokan még késő este is elidőznek a kiülős teraszokon, és várják a hidak éjszakai megnyitását, és élvezik, hogy a nap sosem végződik.

A fő időszak május végén kezdődik, és július végéig tart, viszont ez a természeti jelenség egy hosszú folyamat, ezáltal a fő időszakot megelőzően és azt követően is sokkal később – gyakorlatilag csak jóval éjfél után - sötétedik be, illetve sokkal korábban kel fel a nap.

Indulási időpontok 3* szálloda 3*+ szálloda
Május 1. 185.000 Ft 205.000 Ft
Június 5.,19., Július 3.(Fehér éjszakák) 197.000 Ft 229.000 Ft
Július 17., Augusztus 21., Szeptember 18. 193.000 Ft 215.000 Ft
Egyágyas felár 65.000 Ft 95.000 Ft
Félpanziós felár /fő/6 alkalom 29.000 Ft 32.000 Ft

A részvételi díj tartalmazza: a repülőjegyet, szállást reggelivel, transzfereket, a városnézéseket Szentpéterváron (belépővel a Péter-Pál erődbe) és Moszkvában, magyar nyelvű idegenvezetést az összes programon.

A részvételi díj nem tartalmazza: a vízumdíjat (13 000 Ft), a repülőtéri illetéket (kb. 37 500 Ft), az útlemondási biztosítást (a részvételi díj 1,5 %-a), a vízumhoz szükséges Oroszországra is érvényes betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást.

Fakultatív programok:

Ermitázs: 6.500 Ft/fő

Petrodvorec: 17.500 Ft/fő

Puskin - Pavlovszk: 18.500 Ft/fő

Hidak megnyitása: 8.000 Ft/fő

Sétahajózás a Néván: 7.200 Ft/fő

Orosz folklór est: 11.000 Ft/fő

Kreml: 5.500 Ft/fő

Fegyvertár (Kincstár): 8.000 Ft/fő

Szergiev-Poszad: 17.500 Ft/fő

Arbat - Esti Moszkva: 6.500 Ft/fő

Tretyakov képtár (közlekedés metróval): 6.500Ft/fő

Novogyevicsij kolostor (közlekedés metróval): 5.500 Ft/fő

Krisztus Megmentő és metró (közlekedés metróval): 7.500 Ft/fő

Az utazást az 1000 Út Utazási Iroda szervezi, a programváltozás jogát fenntartják.

Hívja utazási tanácsadónkat! +36 1 429 2000

Ügyeleti telefonszám: +36 20 573 7266

Az ügyeletei telefonszám kizárólag a MOREA Travel irodájában készült foglalások munkaidőn kívüli, sürgős megoldására szolgál! Kérjük egyéb esetekben forduljanak kollégáinkhoz nyitvatartási időben

Cím: 1088 Budapest, Rákóczi út 1-3. East-West Business Center
Telefon: +36 1 429-2000
Fax: +36 1 429-2006
E-mail: morea@morea.hu