Örményország-Grúzia körutazás - Örményország - Ázsia

Kategóriák: Körutak

Gyönyörű természeti látnivalók, ősi kultúra, fenséges történelmi templomok és kolostorok...A Kaukázus szívében fekvő kis ország biztosan elvarázsolja az ősi civilizációk iránt érdeklődőket! A hagyomány szerint az itt élőket tekintik a hajótörést szenvedett Noé leszármazottainak, és az elsőknek, akik felvették a kereszténységet. Fedezze fel a természet és a kultúra páratlan harmóniáját!

12 nap/11 éj

Utazás: menetrendszerinti repülőjárattal Budapest – Jereván és Tbiliszi - Budapest útvonalon

Elhelyezés: 3*-os szállodákban, kétágyas szobákban

Ellátás: félpanzió, illetve 2 napon teljes ellátás

Program:

1. nap: Utazás Budapestről menetrendszerinti járattal Jerevánba. Transzfer a szállodába. Vacsora egy örmény étteremben. Szállás Jerevánban.

2. nap: Reggeli után városnézés Jerevánban, Örményország fővárosában, a kaukázusi régió egyik legfontosabb ipari, kulturális és tudományos központjában. A város több mint 2780 éves, így a világ egyik legősibb városa. A délelőtti órákban megtekintjük: Ararát hegy, városközpont, Köztársaság tér, Parlament, Elnöki Palota, Opera, Matenadaran múzeum (ősi kéziratok gyűjteménye). Majd kirándulás a Garni-ban lévő pogány templomhoz, amelyet még az ókori görög törzsek alapítottak. Ebéd a faluban. A délután folyamán látogatás a Világörökség részének nyilvánított Geghard apátságba. Ezt követően visszautazás Jerevánba, ahol egy konyak gyárat látogatnak meg (kóstolási lehetőség). Majd séta a város központjában: a Köztársaság téren a zenélő szökőkutakban gyönyörködhetnek. Végül a Gafesijan művészeti gyűjtemény megtekintése. Szállás Jerevánban.

3. nap: A reggelit követően utazás az Örmény Apostoli Egyház központjába, Ecsmiadzin-be, melyet az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított. A Szt. Hripszime templom és a katedrális megtekintése, melyek Örményország legősibb keresztény templomai. Hazaúton Jereván felé megálló Zvartnotsz templománál. A Világörökség részéhez tartozó romtemplomot a VII. században alapították. Délután az Örmény Történelmi Múzeum, majd egy kézműves piac meglátogatása. Vacsora egy elegáns örmény étteremben. Szállás Jerevánban.

4. nap: Reggeli után kijelentkezés a szállodából, és utazás Khor Virap kolostorba, ahol Szt. Gergely 13 évig raboskodott. Az apátság felett magasodik Ararát hegye, mely csodálatos látványt nyújt. Ezt követően kirándulás a XIII. században alapított Noravank apátságba. A monostor lenyűgöző épületegyüttese egy főtemplomból és két sírtemplomából áll. Ebéd Areni-ben egy étteremben. Délután utazás Sziszian városába, útközben megálló Karahunj-ban, Zorats Karer-nél, egy 6000 éves „csillagvizsgálónál”, mely az örmény Stonehenge-ként ismert. Szállás Sziszianban.

5. nap: A reggelit követően kijelentkezés a szállodából. Délelőtt kirándulás a Tatev apátságba, melyet a világ leghosszabb (5,7 km), utasokat szállító kabinos libegőjével közelítenek meg. (A libegő díja a helyszínen fizetendő: kb. 8 USD/fő.) A kolostor az építészet remekműve és az ország leghíresebb spirituális központja. Egy szikla szélére épült, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környék hegyláncolataira. Útban Selim felé ebéd egy étteremben. Majd a Selim karavánszerájt látogatják meg, mely 1332-ben épült. A világ egyik legnagyobb magashegyi tavánál, a Szeván-tónál látogatás egy középkori temetőnél (Noratus). A temetőben lévő legrégebbi sírköveket a X. században faragták ki. Szállás a Szeván-tó közelében.

6. nap: Reggeli után kijelentkezés a szállodából, majd a Szeván-tavi félszigeten álló IX. századi Szevanavank apátság meglátogatása. Az apátság eredetileg egy szigeten állt, de a XX. században a víz apadásának okán egy félsziget alakult ki az épület körül. Ebéd után a Világörökség részének nyilvánított Sanahin és Haghpat apátságok meglátogatása. A kolostoregyüttes a középkori örmény építészet jelentős képviselője. A két kolostor légvonalban 3 km-re található egymástól, viszont mély völgyek fekszenek közöttük. Sanahin kolostorában a középkorban művészeti oktatás folyt. Ezt követően utazás az örmény-grúz határhoz, ahol elbúcsúzunk az örmény idegenvezetőnktől, üdvözöljük a grúz idegenvezetőnket és átszállunk egy másik buszra, mellyel Grúziában folytatjuk az utunkat. Tbiliszibe érkezés után vacsora egy grúz étteremben. Szállás Tbilisziben.

7. nap: A reggelit követően városnézés Tbilisziben, ahol rengeteg ősi emlék található. A legérdekesebb látnivalók az óvárosban fekszenek, pár percnyi sétára egymástól. Elsőként a Metekhi templomot, majd a boltíves Sulphur fürdőt keressük fel. Ezt követően a Narikala erődöt tekintjük meg, majd a zsinagógát, a Sioni katedrálist és az Ancsiszkáti templomot. Tbiliszi fő útvonalán, a Rusztaveli sugárúton való séta előtt meglátogatjuk a Grúz Nemzeti Múzeumot. Este vacsora egy grúz étteremben. Szállás Tbilisziben.

8. nap: A reggeli után, a délelőtt folyamán a híres Kakheti bortermelő vidéket keressük fel, látogatással egy borüzemben (borkóstolási lehetőség). Az ebédünket egy faluban fogyasztjuk el, ahol helyi ételeket és borokat szolgálnak fel. A délutáni órákban a XVI. századi Gremi kastélyhoz és templomhoz kirándulunk, ahol egy 300 éves borospincében ismét megízlelhetjük a környék borait. Szállás Tbilisziben.

9. nap: Reggeli, majd indulás Grúzia ősi fővárosába és vallási központjába, Mtskheta-ba, ahol megtekintjük az UNESCO világörökség részeként nyilvántartott Jvari apátságot és Szvetitszkoveli katedrálist, majd továbbutazunk a XVII. századi Ananuri épületegyütteséhez, ahol két templomot és az erődöt keressük fel. A templomokon látható domborművek kitűnő példái az ősi grúz képzőművészetnek. Majd elindulunk Kazbegi városa felé, csodálatos hegyi utakon haladva. A délutáni órákban érkezünk meg, és rögtön felsétálunk a Gergeti Trinity templomhoz, mely 2.170 méter magasan fekszik. Ha az időjárás lehetővé teszi, akkor megpillanthatjuk az 5047 méter magas Kazbegi hegyet, a Kaukázus egyik legmagasabb gleccserét. Szállás és vacsora egy sí hotelben Gudauri-ban.

10. nap: Reggeli után a délelőtti órákban Gori városába utazunk, mely hatalmas erődjéről híres és mint Joszif Sztálin születési helyeként ismert. A Sztálin múzeum meglátogatása és ebéd után elutazunk Uplisztszike barlangvárosába, melyet valószínűleg az időszámításunk előtti VII. században alapítottak. A területen egy nagy csarnokot, lakóhelyiségeket és egy templomot alakítottak ki. Végül az esti szálláshelyünkre utazunk, Bakuriani-ba, egy sí hotelbe. Vacsora ugyanitt.

11. nap: Reggeli, majd utazás Vardzia barlangvárosba, melyet a XII. században hoztak létre. Az utazásunk egyik fénypontja ez a látvány, mivel a barlangok sora a Mtkvari folyó mentén, a hegyoldalban több mint 500 méter hosszan húzódik. A városban található egy templom, amelynek a falain csodálatos XII. századi freskók láthatók. Ezen kívül lakóhelyiségeket, kisebb templomokat, ebédlőket, borospincéket és gyógyszertárakat véstek ki a sziklákból. A mai napon még felkeressük a X. századi Kertviszi erődöt. Szállás és vacsora Bakurinani-ban a sí hotelben.

12. nap: A reggelit követően utazás Tbiliszibe, ebéd után szabadidő, majd transzfer a repülőtérre és hazautazás Budapestre.

Részvételi díj: 345 000 Ft + repülőjegy: kb. 60 000 Ft-tól (Budapest-Jereván és Tbiliszi-Budapest)

Indulási időpont: 2011. szeptember 7.

Egyágyas felár: 78 000 Ft

A részvételi díj tartalmazza: az elhelyezést kétágyas szállodai szobákban, a megadott ellátást a program szerint (reggeli a 2. naptól a 12. napig, ebéd a 2., 4., 5., 6., 8., 10. és 12. napon, vacsora az 1., 3., 6., 7., 9., 10. és 11. napon), a programban szereplő kirándulásokat, a szükséges transzfereket, a belépőket és a magyar nyelvű idegenvezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza: a repülőjegyet Budapest – Jereván és Tbiliszi – Budapest útvonalon (kb. 60.000 Ft-tól + repülőtéri illeték kb. 50.000 Ft), az örmény  vízumdíjat (a repülőtéren intézhető 8 USD), a libegő díját, az útlemondási biztosítást (a részvételi díj 1,5 %-a, a repülőjegyre külön köthető: 5%) és a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást (BBP) Atlasz Classic 780 Ft/fő/nap, Atlasz Premium 1.050 Ft/fő/nap, Atlasz Privileg 1.440 Ft/fő/nap.

Az utazást az 1000 Út Utazási Iroda szervezi, a programváltozás jogát fenntartják.

Hívja utazási tanácsadónkat! +36 1 429 2000

Ügyeleti telefonszám: +36 20 573 7266

Az ügyeletei telefonszám kizárólag a MOREA Travel irodájában készült foglalások munkaidőn kívüli, sürgős megoldására szolgál! Kérjük egyéb esetekben forduljanak kollégáinkhoz nyitvatartási időben

Cím: 1088 Budapest, Rákóczi út 1-3. East-West Business Center
Telefon: +36 1 429-2000
Fax: +36 1 429-2006
E-mail: morea@morea.hu